Sverige är verkligen välkomnande för alla som vill semestra och njuta av naturen. Inte nog med att vi har allemansrätten som möjliggör det för dig att tälta var du vill, det finns även gratis stugor i Sverige som du kan övernatta i.

Att sova i gratis stugor i Sverige är helt kostnadsfritt och du väljer själv hur ofta du vill göra det. Den största fördelen med att sova i gratis stugor är att du kan få en riktigt härlig semester ute i naturen trots att du har en liten budget. Kom bara ihåg att ta med dig en sovsäck, det kan nämligen bli kallt i de allmänna stugorna. 

Sov i gratis stugor i Sverige

Det finns en mängd öppna stugor runt om i landet där du kan rulla ut din sovsäck för att tillbringa natten. Det möjliggör för en ny sorts turism, där du kan uppleva naturen på en snäv budget.

Hur ser då öppna stugor ut? Oftast är det små timrade stugor som är inredda. Det är alltså inga gamla ruckel du sover i, utan de är riktigt mysiga. Allt du behöver göra för att sova i allmänna stugor är att ta dig dit. Du behöver inte förboka och du behöver inte betala. Många gratis stugor i Sverige är okända och det är inte så många som vet om att de finns. Det finns alltså ingen risk att de är fulla, utan du får plats.

Tänk på att du ska lämna alla gratis stugor i samma skick som när du kom. Skriv en liten hälsning i gästboken och städa upp ordentligt efter dig när du går. Då är de gratis stugorna lika fina när de nästa grupp kommer. 

Här hittar du öppna stugor att övernatta i

Öppna stugor är verkligen små guldkorn utspridda i landet. Enligt Friluftsfrämjandet finns det över 200 gratis stugor du kan sova i. De är utrustade med kök så att du kan laga mat och sängar där du kan sova.

Det kan vara lite svårt att hitta till alla allmänna stugor, det är helt enkelt många som inte vill avslöja var just deras pärlor ligger. För att hitta till öppna stugor kan du fråga runt i din bekantskapskrets, låna boken ”Stuglandet” eller fråga runt på sociala medier. Där kan inbitna vandrare tips om vilka allmänna stugor de tycker är bäst i varje landskap. 

Därför ska du sova i allmänna stugor

Att sova i allmänna stugor är både riktigt klimatsmart och kostnadsbesparande. Dessutom finns det en viss tjusning i att sova i öppna stugor under vandringssemestern, långt bort från alla andra turister. Att du dessutom slipper att sova i ett tält fullt av barr och myggor är givetvis ett plus i kanten.

De gratis stugor du hittar kan vara gamla soldattorp och flottarkojor. Du kan alltså känna historiens vingslag i de små mysiga husen. Ta med dig proviant och tänd en eld i braskaminen medan du vilar upp fötterna. Om det kommer fler gäster på besök under samma kväll får du dessutom vänner att dela dina vandringshistorier med.